DANNY SPUNGEN FOUNDATION

HERTOGPOST 2021

's-HERTOGENBOSCHVoortbordurend op het succes van de MULTILATERALE HERTOGPOST 2017 wordt ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum van de ’s-Hertogenbossche Filatelistenvereniging van donderdag 18 t/m zaterdag 20 maart 2021 een grote Nationale Postzegeltentoon-stelling georganiseerd in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Hoofdthema is ‘Herwonnen Vrijheid’. Dit omvat de bezetting en significante gebeurtenissen tijdens WO II, die postaal breed worden geïllustreerd, zoals de holocaust, de omgang met krijgsgevangenen, internering, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, de postcensuur, de rol van het Rode Kruis en uiteraard de bevrijding van de Duitse onderdrukking die 75 jaar geleden op 5 mei 1945 plaatsvond en in het hele land wordt gevierd. Ook wat volgde op de afsluiting van deze donkere en vaak turbulente periode wordt niet vergeten. Bijzondere gast is Danny Spungen van de Spungenfoundation. Hij reist de hele wereld af met zijn unieke expositie, waarmee hij jongeren tussen 15 en 25 jaar maar uiteraard ook de oudere generaties op aansprekende wijze het verhaal van de gesel van de holocaust bij brengt. Dat doet hij aan de hand van tal van objecten uit de toenmalige concentratiekampen, die veelal gewoon vrij kunnen worden beetgepakt en onderzocht. En natuurlijk maakt van zijn expositie bijzondere (post)historie ook deel uit! Een met posthistorische stukken onderbouwde canon verhaalt over de belangrijkste gebeurtenissen uit WO II. Er zal een bijzondere “Schatkamer van HERTOGPOST” aanwezig zijn met bijzondere poststukken en sublieme verzamelingen. Daarnaast zijn er op doorlopende basis uitgebreide beeldreportages te zien, een mix van historische beelden uit die tijd en daaraan gelinkte posthistorie, in verschillende hoofdstukken. In een uitgebreid cluster van gespecialiseerde kaders vinden liefhebbers van posthistorie, verzamelaars en andere geïnteresseerden natuurlijk alles terug van WO II en de bevrijding en de periode erna zoals die met name in NL, maar ook in andere landen is beleefd in al zijn postale facetten. Diverse gastsprekers verzorgen lezingen over verschillende onderwerpen uit deze indringende periode. De Vincentiusvereniging levert een bijdrage middels inbreng van speciaal aanbod van de thema’s gerichte boeken, die voor een zacht prijsje te verkrijgen zijn.

Openingstijden voor publiek:

op donderdag 18 en vrijdag 19 maart 2021 van 10:00 - 17:00u

zaterdag 20 maart 2021 van 10:00 - 16:00u

Entree: € 5,00 per persoon per dag. Jeugd (onder begeleiding) t/m 18 jaar: gratis. Betaald parkeren.

Bereikbaarheid openbaar vervoer, kijk op: www.brabanthallen.nl/bereikbaarheid

* * * * * * * * * * * * *

Zelden gezien Holocaust materiaal van de Spungen Foundation wordt tentoongesteld op de Hertogpost 2021

De Hertogpost 2021 focust op het thema "Herwonnen vrijheid / de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) ". We bieden een unieke kans aan iedereen die meer wil weten over een van de meest ijzingwekkende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. En de gelegenheid om daar zelf een stukje van mee te ervaren! Van 18 tot 20 maart 2021 zal de zeer zeldzame "hands on" Holocaust-expositie van de Spungen Foundation te zien zijn op de Hertogpost 2021 in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch. De organisatoren, de Stichting Hertogpost en de 's-Hertogenbossche Filatelistenvereniging hebben samengewerkt met de Spungen Foundation uit de Verenigde Staten om voor deze gelegenheid meer dan 300 van hun meest bijzondere artefacten over te laten komen. Je kunt ze beetpakken, vasthouden en driedimensionaal onderzoeken tijdens het lezen van de tekst bij elk stuk dat getuigenis aflegt van de gruwelen van de holocaust en de grootschalige vernietiging van mensen die plaatsvond in de vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel weten scholieren, studenten en het grote publiek vandaag over de Holocaust? Hoeveel moeten ze weten?

Wat is een getto? Een concentratiekamp? En een interneringskamp? Wat is Auschwitz en waar staat het voor? Welke leermiddelen en informatielijnen zijn beschikbaar voor docenten die scholieren aanspreken? Danny Spungen zegt graag dat hij een "grote verzamelaar van mensen en dingen" is. Danny deelt graag en met grote passie de unieke collectie van de Spungen Foundation, die tal van brieven, postkaarten, geld, paspoorten ("vrijbrieven die levens redden") en andere gerelateerde documenten bevat, met scholieren en studenten en alle andere geïnteresseerden. Danny geeft aan, dat ongeacht je niveau van kennis van de Holocaust, er altijd wel iets te leren valt. Wat de Spungen-tentoonstelling mede zo uniek maakt, is de creatieve lay-out waar bezoekers in hun eigen tempo alles tot zich kunnen nemen. Leraren komen vaak naar zijn tentoonstelling met hun leerlingen en geven hen dan een opdracht. Ze vragen hen bijvoorbeeld om achteraf een stuk aan te duiden uit de tentoonstelling dat hen persoonlijk erg aanspreekt. Terwijl je dat stuk vasthoudt, word je als scholier, student of geïnteresseerde bezoeker uitgenodigd om of iets te schrijven, gericht aan dat stuk, of om iets te vertellen, alsof je zelf het stuk ‘bent’, een manier om uit te leggen waarom je kiest voor het specifieke object. De Spungen-tentoonstelling werd voorbereid in het Engels en veel delen zijn vertaald naar het Chinees, Grieks, Italiaans en Pools. Danny heeft al de hele wereld afgereisd met deze tentoonstelling. Die werd bezocht, gezien en ervaren door duizenden studenten en talloze andere mensen.

Ook de tentoonstelling die in september 2019 in de Poolse stad Lodz werd gehouden over het leven in het Joodse getto aldaar zal aanwezig zijn.

Leraren en scholieren, studenten, ouders, het grote publiek... Niemand zal na deze ervaring te hebben meegemaakt teleurgesteld zijn!