Een uniek project met vele partners.

Op 27 oktober 1944 gaven de Duitsers de strijd om ’s-Hertogenbosch op. De Hertogstad gold in die dagen als het belangrijkste bruggenhoofd ten zuiden van de Maas. Vijf dagen lang hadden de soldaten van de Britse 53ste Welsh Divisie verbeten slag geleverd met de hevig weerstand biedende Duitse verdedigers. Ook ond er de Bossche burgers vielen in die dagen meer dan 100 doden en vele gewonden. De ravage was enorm en de ellende met geen pen te beschrijven. Ook de materiële schade was aanzienlijk. ’s-Hertogenbosch betaalde een hoge prijs voor zijn bevrijding. Dat is in oktober 2019 precies 75 jaar geleden. Het is uitgebreid herdacht. Er waren vele activiteiten in de stad, waaronder de publicatie van een prachtig geïllustreerd oorlogsdagboek van Bets Reijnen. De titel van het dagboek is: “Liefste daggie”. Een dagboek van een Bosch meisje in de Tweede Wereldoorlog.

In het kader van het verschenen dagboek werd er op dat moment in het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch een bijzondere tentoonstelling samengesteld: een soort drieluik. Er werden allerlei bijzondere artefacten uit de nalatenschap van Bets Reijnen geëxposeerd, in combinatie met zeer bijzondere oorlogsprenten van de oer-Bossche kunstenaar Herman Moerkerk. De expositie werd gecomplementeerd met bijzondere poststukken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verstuurd uit en naar ’s-Hertogenbosch. Deze unieke stukken zijn afkomstig uit de collectie van Huber van Werkhoven, lid van de ’s-Hertogenbossche Filatelistenvereniging

Al de hierboven genoemde aspecten zijn terug te vinden in de twee unieke postzegelvelletjes die op initiatief van Stichting Hertogpost, de ’s-Hertogenbossche Filatelistenvereniging en het Jheronimus Bosch Art Center, met medewerking van POSTNL zijn uitgeven. Dit als opmaat voor het naderend 90-jarig jubileum van de Bossche postzegelvereniging in 2020. In dat jaar had heel Nederland immers de 75- jarige bevrijding willen herdenken en vieren. Vandaar dat de organisatie dit thema had gekozen voor HERTOGPOST 2021, welke de naam draagt “Herwonnen Vrijheid”. De organisatie kon ruim putten uit vele, iconische foto’s, die met name de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch ter beschikking stelde. Maar helaas we kregen te doen met een nieuwe vijand: Het COVID-19. Alles werd stilgelegd, bijeenkomsten en evenementen werden stilgelegd, ook die van ons helaas!

Met beide postzegelvelletjes willen we de herwonnen vrijheid herdenken en een ieder doen realiseren hoe kwetsbaar en uniek het leven in vrijheid in ons mooie land is. Ook een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is in dat opzicht zonder meer een indrukwekkende belevenis. Op deze historisch beladen plek houdt men de herinnering levend aan de geschiedenis van het kamp en de slachtoffers. In woord en beeld worden ook actuele vormen van vooroordelen, discriminatie en racisme getoond. Zo wordt tastbaar hoe persoonlijke keuzes van individuele mensen ook nu nog kunnen leiden tot onderdrukking of uitsluiting van anderen in de samenleving. Twee unieke en eenmalige postzegelvelletjes ter gelegenheid van de herdenking dat het 75 jaar geleden is dat 's-Hertogenbosch bevrijd was. Ben er snel bij want op=op!

U kunt deze postzegelvelletj es op twee verschillende manier verwerven.

1). Door € 32,50 over te maken op RABOBANK rekeningnummer NL91 RABO 0148 7604 30. Onder vermelding van 75 jaar bevrijding. Vermeldt er tevens uw naam, adres, postcode en woonplaats bij, zodat wij uw bestelling via POSTNL kunnen versturen.

2). Op te halen tijdens een van de bijeenkomsten van de 's-Hertogenbossche Filatelistenvereniging en/of tijdens de ruilbeurs van Zoetelief in de Sociaal Cultureel Centrum de Biechten te 's-Hertogenbosch. Voor exacte data verwijzen wij naar de websites www.hertogpost.nl en www.zoetelief-denbosch.nl, aanschafkosten € 30,00 voor twee postzegelvelletjes in een cadeauverpakking.

3). Tijdens de openingsuren van HERTOGPOST 2021 op 16 december t/m 18 december 2021 aanstaande.